Het is het kloppende hart van al je elektra in huis: de groepenkast, ook wel meterkast of stoppenkast genoemd. Een onderdeel van je huis waar je zeker wel wat aandacht aan mag besteden! Een slecht onderhouden groepenkast brengt namelijk gevaren met zich mee; er bestaat de kans dat je elektronica in huis meer vermogen vraagt dan je groepenkast kan leveren. Sommige groepenkasten zijn zelfs zo oud dat ze bijvoorbeeld geen aardlekschakelaar bevatten. Levensgevaarlijk! Is jouw groepenkast nog up-to-date, is hij aan de nodige aanpassingen toe, of moet hij zelfs compleet vervangen worden? Je ontdekt het in deze blog!
Redenen om je meterkast te vervangen
Je groepenkast vervangen lijkt een drastische maatregel. Toch is het in sommige gevallen de enige manier om je elektra veilig te houden! Bij oudere woningen tref je vaak nog elektra uit de jaren zeventig of eerder aan, zonder aardlekschakelaar en met een bedroevend klein aantal groepen. Of heeft jouw groepenkast nog van die porseleinen stoppen? Het zijn allemaal aanwijzingen dat je elektra al decennia niet geüpdatet is. Dikke kans dat het helemaal niet meer aansluit bij de stroomvraag die jouw huishouden tegenwoordig heeft!
Andere redenen om je groepenkast te vervangen, zijn:- Je wil het aantal groepen uitbreiden
- Je wil je meterkast verplaatsen naar een andere plek in huis
- Je wil een krachtstroomgroep toevoegen
- Je wil overschakelen van een 1-fase naar een 3-fase groepenkast.
Compleet vervangen of uitbreiden?
Is je groepenkast nog redelijk nieuw, maar merk je dat hij de stroomvraag van al je apparaten niet meer kan bijbenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je bestaande groepenkast uit te breiden met een aantal nieuwe groepen. Zo kun je de zware stroomverbruikers beter van elkaar scheiden en voorkom je een piekbelasting op een enkele groep als al die grote stroomverbruikers tegelijkertijd aan staan.
Ga je apparaten installeren die op krachtstroom werken, en heb je nog een 1-fase groepenkast? Dan is het in de meeste gevallen toch nodig om je meterkast te vervangen en een 3-fase model te installeren. Alleen daarop kan je een krachtgroep aanbrengen. Krachtstroom is steeds vaker nodig voor moderne apparaten als jacuzzi’s en sauna’s. En ook bijvoorbeeld warmtepompen werken op krachtstroom!
Welk merk kies je?
Als je jouw groepenkast wel gaat vervangen, dat wil je een nieuw model in je meterkast plaatsen waar je de komende decennia geramd mee zit. Je wil kiezen voor kwaliteit! De beste manier om te selecteren op kwaliteit, is door te kiezen voor een gerenommeerd merk, dat goed bekend staat in de wereld van de elektra. Maar voor welk merk kies je dan? Eén van de meest verkochte merken in Nederland ABB HAF. Een bedrijf met Nederlandse roots, dat al vele jaren voorop loopt in de elektrotechniek! Dit merk wordt ook door vele elektriciens genoemd als de beste keus voor jouw groepenkast.
Benieuwd naar het aanbod groepenkasten van ABB HAF? Neem dan eens een kijkje bij Elektro-kopen.nl. Hier vind je het volledige assortiment van ABB HAF in een overzichtelijke webshop. Gemakkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!
Je nieuwe groepenkast slim inrichten
Met een nieuwe groepenkast is er zó veel te kiezen, dat het slim is om een goede berekening te maken van het vermogen dat je nodig hebt. En hoe je dit vermogen zo goed mogelijk verdeelt over verschillende groepen en aardlekschakelaars! Houd hierbij rekening met je huidige elektrische apparaten, maar denk ook na over de toekomst. Ga je bijvoorbeeld de komende jaren voor een warmtepomp, of een laadpaal voor je elektrische auto? Zorg dan dat je dit meeneemt in het plan voor je meterkast! Andere vragen die je jezelf kan stellen, zijn:
- Hoeveel groepen heeft je nieuwe groepenkast nodig?
- Hoeveel aardlekschakelaars heb je daarbij nodig?
- Koop je een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
- Wil je een beltrafo plaatsen?
- Wil je een krachtgroep plaatsen?
Je groepenkast aan laten sluiten
Een nieuwe groepenkast kopen is één, maar die groepenkast aansluiten is een heel ander verhaal. Dat laat je natuurlijk doen door een erkend elektricien. Niet iedereen is bevoegd om een groepenkast aan te sluiten, en om handelingen te verrichten als de verdeelkast van de stroom halen. Laat je dit door een professionele elektricien doen, dan weet je zeker dat alles keurig aangesloten is, en dat er tijdens en na de installatie geen gevaarlijke situaties ontstaan. De beste manier om jouw groepenkast te laten vervangen!